Malcolm X brev från Mecka

Aldrig har jag förvissat mig om uppriktig gästfrihet och ett så starkt andligt bröderskap, som människor av alla möjliga färger, nyanser, rastillhörighet prakticerar i denna heliga stad, Ibrahims a.s. och Muhammads  hemland, och hemlandet till alla andra profeter a.s. som nämns i Koranen.

Jag känner mig ärad för att ha fått möjlighet att besöka den heliga staden Makkah. Jag har gått 7 cirklar runt Kaba med en guide som heter Muhammad. Jag har druckit vatten från Zam-Zam källan. Jag har sprungit 7 gånger mellan bergen Safa och Marwa. Jag har bett i Mina och i Arafat-berget.

Det fanns tiotusentals pilgrimsresenärer från världens alla horn. Deras hudfärg var olika, allt från blonda vita människor med blå ögon, till svarta afrikaner. Och alla vi deltog i samma ritualer, alla visade vi andlig jämställdhetoch bröderskap, för vilket jag tror – enligt min erfarenhet – att jag aldrig kommer att se bland de vita och svarta i Amerika.

Amerika måste förstå islam, för det är den enda religion som har löst rasfrågan.

Under mina resor i den muslimska världen har jag träffat människor, talat med dem, till och med delat bröd med dem – det var samma människor som i Amerika skulle ses som vita, men islam har raderat tanken om de perfekta vita människor och om deras perfekta egenskaper ur deras tankar.

Aldrig innan har jag upplevt uppriktighet, aldrig innan har jag upplevt uppriktigt bröderskap som prakticeras här, oavsett hudfärg.

Ni kommer antagligen bli förvånade med dessa ord som jag skriver till er. Men, det som jag har upplevt och bevittnat med mina ögon på den här pilgrimsresan, har haft avgörande inflytande till att jag har nu ändrat många av mina åsikter som jag tidigare hade, samt att jag nu har lämnat många av mina tidigare slutsatser. Det har inte alls varit så svårt. Trots min starka övertygelse, har jag alltid varit en människa som bemöter fakta och accepterar livets verklighet som en ny erfarenhet och ny kunskap.

Under mina senaste 11 dagar i denna muslimska värld har jag ätit från samma bord, druckit från samma glas och sovit på samma matta som mina andra muslimska medresenärer vars ögon var blåare än blå, vars hår var blondare än blond och vars hudfärg var vitare än vit. I ord och i handlingar hos de vita muslimerna har jag kännt samma uppriktighet som hos de mörkhyade muslimer från Niger, Sudana och Ghana.

Sannerligen har vi alla varit lika, för tron på en Gud har tagit bort det där “vita” från deras tankar, från deras beteende och från deras åsikter. Därför kunde jag komma till slutsatsen att om den vita Amerika accepterade tron i Den Ende Guden, skulle den då acceptera varje individs verklighet och den skulle då låta bli att dela upp, segregera människor, och skada dem på grund av deras hudfärg.

Varje timme i detta heliga land hjälper mig att få allt mer religiös syn på händelserna bland de svarta och vita i Amerika. Den amerikanska svarta människan kan inte anklagas för rasistisk fientlighet, eftersom allt han gör är att reagera på fyra hundra år lång, medveten vit rasism (som de vita i Amerika har utövat mot honom). Rasismen leder Amerika till självdestruktion. Jag anser att, enligt min erfarenhet med vita amerikaner, att de yngre generationerna som läser på högre skolor och på universitet, kommer att läsa meddelanden på väggarna och att många av dem skall vända sig till den rätta vägen, till religionen islam, och det är den enda vägen som kan rädda Amerika från rasismens katastrof.

Aldrig har människor respekterat mig så här. Aldrig förr har jag kännt mig så här ödmjukt och värdigt inombords. Vem skulle ha anat att en sådan välsignelse kan hända en svart amerikan?!
För några nätter sedan överlät en FN-diplomat, annars ambassadör och Kungens personliga vän, en man som i Amerika hade blivit given titeln “en vit man”, sitt hotellrum och sin säng till mig. Aldrig hade jag kunnat ens drömma om att man skulle visa mig en sådan ära, ära som man hade visat en konung – men aldrig en svart man.

All tacksamhet tillhör bara Allah, världarnas Herre.


Notis: Malcolm X blev mördad efter att ha konverterat från sekten ”The nation of Islam” till sann Islam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.